Što bi se moglo dogoditi s vašim poslom za 5 godina?

Trenutno smo u vremenu izuzetno visokog stupnja poremećaja na tržištu, čiji su glavni pokretači konsolidacija i digitalna transformacija. Vlasnici malih i srednjih poduzeća, kao dio svog poslovnog modela, zasigurno bi trebali uzeti u obzir vanjske čimbenike koji mogu u vrlo kratkom roku ugroziti ili promijeniti njihove poslovne modele.

Samo su neki od primjera:

  • Uber koji je svojim dolaskom zauzeo bitni tržišni udio, dok je aktivnost taksi usluga smanjio na izuzetno niske marže.
  • konsolidacija trgovaca omela je male poduzetnike s malim brojem prodajnih mjesta i nedovoljnim kapitalom potrebnim za konkurentnost u kupnji robe široke potrošnje.
  • e-trgovina koja polako, ali sigurno zauzima sve veći udio u potrošnji.
  • tisak (novine) koji brzo odustaje u korist digitalnih portala.
  • hardverski poslužitelji koji više nisu potrebni jer prelazimo na Cloud pohranu podataka.
  • videoteke su otišle u korist digitalnih davatelja filmskih sadržaja (A1, T-COM, Netflix, Amazon Prime, EvoTV itd.).

Samo je pitanje vremena kada će vaš poslovni model biti ugrožen sličnim potencijalnim događajima. Što učiniti?

Bitna je poslovna strategija, tj. pogled do 5 godina unaprijed. Važno je prepoznati potencijalne scenarije kriza i načine kako ih izbjeći. Strategija nije fiksni obrazac koji se stvara jednom u 5 godina. Ona mora biti fleksibilna kako vrijeme prolazi i treba je revidirati. U svakom slučaju mora postojati kako bi se osiguralo da ste odgovorni za sve što ste do sada stvorili i za ljude koji rade za vas. Nikada se tržišni odnosi nisu mijenjali tako brzo kao danas.

Kontaktirajte nas

Do danas smo uspješno realizirali sve naše projekte!

Iako je uspješnost odrađenih projekata na zavidnom nivou, i dalje naglašavamo rizičnost ishoda zatjeva koji se odnose na bilo koju vrstu financiranja.

Tel. +385 1 8008 076
info@3dposlovne-financije.hr

 

    Obratite nam se s povjerenjem:

    Financira Europska unija – NextGenerationEU. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.”